top of page

Війна та діти, які мають народитися

Війна - це страшна подія, яка несе з собою не лише біль і страждання людей, але й негативний вплив на наступні покоління. Вплив війни на дітей, які ще не народилися, може бути важким і непередбачуваним. Через війну народжуються діти з затримкою розвитку та з захворюваннями значно частіше ніж в країнах де немає війни.


Дослідники з усього світу звертають увагу на те, що війна може мати негативний вплив на плідність жінок та здоров'я немовлят. Наприклад, за даними Світової організації охорони здоров'я (СООЗ), під час війни на Сході України збільшилася кількість передчасних пологів із загрозою життя немовляти.


Війна має негативний вплив і на здоров'я чоловіків. Наприклад, за даними досліджень, проведених у 2008 році у Великій Британії, чоловіки, які брали участь у війні в Іраку та Афганістані, мають більш високий ризик виникнення психічних захворювань, таких як посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) та депресія. А це може вплинути на здоров'я майбутнього нащадка.


Є також наукові дослідження, що показують, що війна може впливати на генетику. Наприклад, дослідники з Медичного центру Інституту Кеннеді у Вашингтоні встановили, що ветерани війни в Іраку мають більші шанси передати своїм дітям гени, які відповідають за розвиток ПТСР та депресії. Це означає, що нащадки ветеранів можуть мати більшу схильність до цих захворювань, навіть якщо самі вони не були втягнуті в війну.


За даними СООЗ, війна також може впливати на здоров'я дітей, які народжуються після війни. Дослідження показали, що в країнах, які пережили війну, збільшується кількість народжень дітей з вадами розвитку, такими як спина біфіда, вроджена серцева вада, розщеп губи та піднебіння. Також збільшується ризик виникнення аутизму та інших розладів нервової системи.


Україна, яка вже більше восьми років переживає війну і тому також не залишилася осторонь цього проблемного впливу. За даними Української Асоціації педіатрів, внаслідок війни збільшилася кількість передчасних пологів та підвищився ризик виникнення вроджених вад розвитку. Також збільшилася кількість дітей зі зниженою імунною системою, що збільшує ризик виникнення інфекційних захворювань.

Отже, війна має негативний вплив на здоров'я майбутніх поколінь. Наслідки можуть бути непередбачувані та тривати протягом багатьох років після закінчення війни. Тому важливо піклуватися про мир та безпеку в країні (донатити на ЗСУ), а також підтримувати тих, хто постраждав від війни. Тільки так ми зможемо зберегти здоров'я наступних поколінь та забезпечити їм безпечне та щасливе майбутнє.


Як на генетичному рівні впливає війна на наступні покоління


На жаль, війна може мати негативний вплив не тільки на здоров'я дорослих, але й на генетичний матеріал, який вони передають наступним поколінням. Дослідження показали, що стрес та травми, які переживають батьки, можуть вплинути на їхні гени та передаватися наступним поколінням.


Вчені досліджували вплив голодомору 1932-1933 років на генетику наступних поколінь українців та виявили, що вони мають змінений генетичний склад. Крім того, дослідження, проведені на мишах, показали, що стрес матері впливає на генетичний матеріал її нащадків та може призвести до змін у поведінці та фізіології мишенят.

Також є дослідження, які показують зв'язок між воєнними травмами та здоров'ям нащадків. Наприклад, у дослідженні над ветеранами війни в Ізраїлі було виявлено, що їхні нащадки частіше мали проблеми зі здоров'ям, такі як діабет, серцево-судинні захворювання та інші.


Згідно з дослідженнями, проведеними в Україні, діти, народжені під час війни, мають затримку у розвитку та частіше хворіють на захворювання дихальних шляхів та шлунково-кишкового тракту. Крім того, дослідження показали, що у дітей, народжених в зоні бойових дій, зменшується імунітет, що робить їх більш вразливими до інфекцій


Як попередити вплив війни на наступні покоління


Щоб запобігти впливу війни на наступні покоління, потрібно прикласти певні зусилля. Ось декілька рекомендацій, які можуть допомогти зменшити вплив війни на наступне покоління:

  1. Забезпечити психологічну підтримку для ветеранів війни та їх сімей, які пережили стрес. Психологічна підтримка може допомогти їм подолати травми, які вони перенесли під час війни.

  2. Забезпечити доступ до якісної медичної допомоги для батьків, які перенесли стрес через війну, щоб уникнути виникнення проблем зі здоров'ям дітей, які народжуються.

  3. Забезпечити доступ до якісної освіти для молодих людей, які живуть в районах, які були зазначені війною. Якісна освіта може допомогти молодим людям знайти роботу та створити стабільний дохід, що сприятиме покращенню якості життя.

  4. Забезпечити доступ до якісних продуктів харчування, щоб допомогти уникнути виникнення харчових недуг у дітей, які народжуються в районах, які постраждали від війни.

  5. Проінформувати людей про наслідки війни та вплив на здоров'я наступних поколінь, щоб стимулювати розвиток ініціатив та програм, які сприятимуть покращенню якості життя.

  6. Здійснювати політику, яка сприяє зменшенню кількості конфліктів та війн в світі, а також сприяє забезпеченню миру та безпеки в країні та на міжнародному рівні


 

Хочете зробити все можливе для правильного розвитку вашої дитини? Тоді наш онлайн курс "Правильний розвиток дитини" від Захара Козія, досвідченого фізичного терапевта з педіатрії, саме для вас!


Курс складається з 11 уроків, кожен з яких детально розкриває особливості організму малюка від 0 до 18 місяців і дає практичні поради щодо того, як допомогти вашій дитині розвиватися правильно і уникнути порушень.


В першому уроці ви дізнаєтеся, як носити, переміщати та з користю проводити час з дитиною, яка тільки з'явилася на світ. Другий урок розкриє, коли і за яких умов дитина повинна тримати голову та як посприяти цьому етапу.

Третій урок присвячений навику перевертання, четвертий - моменту сидіння, а п'ятий - повзанню та рачкуванню.


Весь курс буде проходити на практиці, ви зможете дізнатися, що можна робити в кожному з періодів та навчитися коригувати порушення. Тож, якщо вам важливо правильно розвивати вашу дитину, приєднуйтесь до нашого курсу "Правильний розвиток дитини" від Захара Козія!





14 переглядів0 коментарів
bottom of page